מצב שבו מחליטים להחליף מקום מגורים עשוי להשפיע על העובד, על המעסיק ועל מערכת היחסים ביניהם.
במאמר הבא נסביר כיצד נערכים לתהליך כזה ועם מי אפשר להתייעץ מבחינת זכויות בעבודה
זכויות בעבודה הן נושא סבוך שמחייב לעיתים התייעצות עם בעלי מקצוע. ברמה המשפטית, בעלי המקצוע שאיתם כדאי להתייעץ הם עורכי דין שמכירים את התחום ואת הסוגיות הרלוונטיות עבורו. בין היתר, ניתן לקבל גם מידע בצורה עצמאית דרך מקורות אמינים כגון https://liatfaigel-law.co.il ואז לתאם פגישת ייעוץ לא מחייבת עם עורך דין מנוסה.
אחד המצבים השכיחים שמחייבים התייעצות עם עורך דין מהתחום של זכויות בעבודה היא שינוי מקום מגורים. זהו מצב שמשפיע ישירות גם על העובד, גם על המעסיק וגם על מערכת היחסים ביניהם מבחינת היכולת לשמור על זכויות. לכן, כדאי לדעת מה קובע החוק ומתי שינוי מקום מגורים מאפשר קבלת פיצויים.
מתי אפשר לדרוש פיצויי פיטורים?
לפי חוק פיצויי פיטורים, עובד שמתפטר עקב מעבר דירה יכול בנסיבות מסוימות לקבל פיצויי פיטורים. באופן כללי, התנאי הוא שהמעבר יתבצע למרחק של 40 ק"מ לפחות בין מקום המגורים החדש לבין מקום המגורים הקודם.
החוק קובע שבשביל לקבל פיצויי פיטורים – מקום המגורים החדש צריך להיות רחוק יותר ממקום העבודה בהשוואה לביתו הקודם של העובד. בנוסף, כאן המקום להזכיר שחישובי המרחקים מבוצעים לפי פרסומי מרחקי דרך של מחלקת המדידות הממשלתיות ולא באופן עצמאי.
באיזה עוד מקרים מעבר דירה עשוי לזכות בפיצויי פיטורים?
היכרות עם מקרים שונים שבהם מעבר דירה עשוי לזכות בפיצויי פיטורים יכולה לסייע לעובדים בכל רחבי הארץ. בגלל שמעבר דירה הוא אירוע שכיח, כדאי לדעת באיזה מקרים אפשר לדרוש את פיצויי הפיטורים באופן מלא או חלקי.
המקרים העיקריים שבהם מעבר דירה עשוי לזכות בפיצויי פיטורים כוללים גירושין, מעבר ליישוב חקלאי ומעבר לאזור פיתוח או התנחלות. מעבר לכך, קיימים מקרים שבהם ניתן לדרוש פיצויי פיטורים לאחר מעבר דירה בעקבות בן הזוג. אז במקרים אלו, הדרך הנכונה לפעול היא להתייעץ עם עורך דין ולנצל את הזכויות וההטבות הקיימות בחוק.
מה לגבי שינוי מצד מקום העבודה?
הבעיה העיקרית עם זכויות בעבודה בהקשר של שינוי מקום מגורים היא שאין התייחסות ישירה למצב שבו מקום העבודה משתנה. מנגד, בתי הדין לעבודה מכירים בשינוי מקום העבודה – כמו למשל אחרי מעבר משרד לעיר אחרת – כעילה להתפטרות בדין מפוטר, במידה ואפשר להוכיח הרעת תנאים מוחשית.
כמו כן, אסור למעסיק לדרוש מהעובד להמשיך בעבודתו אם המיקום של המשרד משתנה. במקרים כאלה, העובד זכאי להתפטר ולקבל פיצויים. אם רוצים לבסס טענה כזו בפני בתי הדין לעבודה, צריך להראות למשל שמרחק הנסיעה לעבודה התארך משמעותית.